Page 21 - Demo
P. 21
21 pontyhorg%u00e1szatm%u00e9ny nem lesz visszatasz%u00edt%u00f3. Az %u00e1ltalam haszn%u00e1lt adag 100 ml. Egyes bojlimixeket, term%u00e9szetesen az %u00f6sszetev%u0151kt%u0151l f%u00fcgg%u0151en, %u00e1t lehet alak%u00edtani k%u00f6nnyed%u00e9n paszt%u00e1v%u00e1, ha kihagyjuk bel%u0151l%u00fck a toj%u00e1st %u00e9s tesz%u00fcnk hozz%u00e1 100 gramm tejsav%u00f3t, 100 ml t%u00e1poldatot, majd meleg vizet adunk hozz%u00e1 a megfelel%u0151 %u00e1llag el%u00e9r%u00e9s%u00e9ig. Az ar%u00e1nyokat mind 1 kg kever%u00e9khez sz%u00e1m%u00edtjuk.OLAJOK %u2013 Az utols%u00f3 %u00f6sszetev%u0151k, amelyre fel szeretn%u00e9m h%u00edvni a figyelmet, azok az olajok. Ha a foly%u00e9kony %u00f6sszetev%u0151k mell%u00e9 m%u00e9g olajat is tessz%u00fck, akkor az a kellemetlens%u00e9g %u00e9rhet, hogy a kever%u00e9k egyszer%u0171en nem %u00e1ll %u00f6ssze. M%u00e1sodsorban, ha a v%u00edz hideg az olaj megk%u00f6t, meghosszabb%u00edtva ezzel a paszta old%u00f3s%u00e1g%u00e1nak idej%u00e9t %u00e9s megakad%u00e1lyozza a benne rejt%u0151z%u0151 valamennyi vonz%u00f3 anyag sz%u00e9t%u00e1rad%u00e1s%u00e1t. Egy kis men -nyis%u00e9gben lazacolajat tartalmaz%u00f3 paszt%u00e1val okt%u00f3ber v%u00e9g%u00e9n horg%u00e1szva azt tapasztaltam, hogy kb. 12 %u00f3ra kellett ahhoz, hogy felold%u00f3djon, m%u00edg ny%u00e1ron egy ugyanilyen kompoz%u00edci%u00f3nak 3 %u00f3ra kellett csup%u00e1n. A paszt%u00e1k eset%u00e9ben a zs%u00edrok %u00e9s olajok sokkal jobban befoly%u00e1solhatj%u00e1k a horg%u00e1szat kimenetel%u00e9t, mint ahogy azt a bojlik teszik, teh%u00e1t erre t%u00e9nyleg %u00e9rdemes odafigyelni.OLD%u00d3SZEREK %u2013 Az %u0151 eset%u00fckben is ugyanaz az elv %u00e9rv%u00e9nyes%u00fcl, mint az olajok eset%u00e9ben. Azt tartj%u00e1k, hogy az old%u00f3szerek fontos szerepet t%u00f6ltenek be az arom%u00e1k mellett, mivel a tulajdonk%u00e9ppeni aroma nem m%u00e1s, mint egy kis mennyis%u00e9g%u0171 aroma koncentr%u00e1tum egy nagy adag old%u00f3szerben. Teh%u00e1t abban a kis %u00fcveg arom%u00e1ban, amelyet a boltban megv%u00e1s%u00e1rolunk t%u00f6bb az old%u00f3szer, mint maga az aroma, viszont az old%u00f3szer hat%u00e1rozza meg az aroma viselked%u00e9s%u00e9t. Az arom%u00e1t a hozz%u00e1 tartoz%u00f3 old%u00f3szerrel egy%u00fctt az etet%u0151anyag tipus%u00e1nak f%u00fcggv%u00e9ny%u00e9ben v%u00e1lasztjuk meg. Tekintettel arra, hogy a paszt%u00e1t nem f%u0151zik, %u00e9n ink%u00e1bb a nagyon ill%u00e9kony arom%u00e1kat kedvelem, mert ezek az arom%u00e1k k%u00e9pesek eg%u00e9szen nagy t%u00e1vols%u00e1gokba elvinni csalim %u00fczenet%u00e9t, eg%u00e9szen r%u00f6vid id%u0151 leforg%u00e1sa alatt. Egy olaj vagy glicerin alap%u00fa aroma - amely hideg v%u00edzben kev%u00e9sb%u00e9 old%u00f3dik %u2013 lass%u00edtan%u00e1 ezt a folyamatot. Amint l%u00e1tj%u00e1k %u00d6n%u00f6k is, a gyors hat%u00e1sr%u00f3l besz%u00e9lve, akarva vagy akaratlanul, m%u00e1r megint visszat%u00e9rt%u00fcnk az oldhat%u00f3s%u00e1ghoz. Legink%u00e1bb az %u00e9szterek (diacetin, triacetin) %u00e9s alkoholok (k%u00fcl%u00f6n%u00f6sen az etil-alkohol) alkalmas a c%u00e9lra.ELK%u00c9SZ%u00cdT%u00c9SA paszta elk%u00e9sz%u00edt%u00e9s%u00e9t t%u00f6bbf%u00e9le m%u00f3don v%u00e9gezhetj%u00fck, p%u00e9ld%u00e1ul toj%u00e1ssal, ami gyakorlatilag megegyezik a bojli k%u00e9sz%u00edt%u00e9s%u00e9vel. Egy m%u00e1sik sz%u00e1momra j%u00f3nak t%u0171n%u0151 %u00f6tlet a toj%u00e1s kihagy%u00e1sa %u00e9s helyette a nagy vonzer%u0151vel b%u00edr%u00f3 kukorica kivonat alkalmaz%u00e1sa. A toj%u00e1s k%u00e9t h%u00e1tr%u00e1nyos tulajdons%u00e1got is k%u00f6lcs%u00f6n%u00f6z a paszt%u00e1nak, nem old%u00f3dik %u00e9s mivel szerves anyagr%u00f3l van sz%u00f3, megv%u00e1ltoztathatja az %u00e1llag%u00e1t. A kukorica kivonat old%u00f3d%u00f3, ami miatt a paszta egyenletesen %u00e9s gyorsan fog felold%u00f3dni, jobban mintha toj%u00e1ssal lenne elk%u00e9sz%u00edtve. Ez ut%u00f3bbi h%u00e1tr%u00e1nya abban %u00e1ll, hogy %u00e9des %u00edz%u00e9vel megv%u00e1ltoztatja az eredeti receptet, %u00e9ppen ez%u00e9rt haszn%u00e1lat%u00e1n%u00e1l %u00e9n minden szintetikus %u00e9des%u00edt%u0151szert kihagyok. A tejsav%u00f3 g%u00e9l (whey gel) a fent le%u00edrt m%u00f3dszer alapj%u00e1n alkalmazva az eml%u00edtett probl%u00e9m%u00e1kat teljes m%u00e9rt%u00e9kben megsz%u00fcnteti. Nem m%u00f3dos%u00edtja az %u00edz%u00e9t sem, mint ahogy