Page 22 - Demo
P. 22
22domolyk%u00f3horg%u00e1szatazt a kukorica kivonatn%u00e1l elmondtuk. Van azonban egy h%u00e1tr%u00e1nyos tulajdons%u00e1ga is, k%u00f6nnyed%u00e9n megszil%u00e1rdul, leveg%u0151vel %u00e9rintkezve r%u00f6vid id%u0151n bel%u00fcl egy kem%u00e9ny r%u00e9teg keletkezik az anyag felsz%u00edn%u00e9n. Ez esetben a paszt%u00e1nkat helyezz%u00fck bele egy l%u00e9gmentes%u00edtett zacsk%u00f3ba %u00e9s t%u00e1roljuk hideg helyen. A paszta legegyszer%u0171bb elk%u00e9sz%u00edt%u00e9si form%u00e1ja az, amikor a mix%u00fcnket szimpl%u00e1n csak meleg v%u00edzzel keverj%u00fck el. A meleg v%u00edz k%u00e9pes %u00f6ssze%u00e1ll%u00edtani egy porhany%u00f3s mad%u00e1reledel alap%u00fa kever%u00e9ket, azonban a v%u00e9ge az lesz, hogy a paszta nem fog kell%u0151k%u00e9ppen tapadni %u00e9s a v%u00edzben val%u00f3 old%u00f3d%u00e1si ideje sem lesz t%u00fal hossz%u00fa. Kipr%u00f3b%u00e1ltam ezt a m%u00f3dszert %u00e9s m%u0171k%u00f6d%u00f6tt, azonban hat%u00e9konys%u00e1ga nem %u00e9ri el fentebb eml%u00edtett m%u00e1sik h%u00e1rom m%u00f3don elk%u00e9sz%u00edtett paszta szintj%u00e9t. FELHASZN%u00c1L%u00c1S%u00c9n mindig akkor vetem be a paszt%u00e1s m%u00f3dszert, amikor a halak hangulata ezt dikt%u00e1lja nekem. Amikor a ponty %u00e9tv%u00e1gytalan, egy hajsz%u00e1lel%u0151k%u00e9n felk%u00edn%u00e1lt 16 mm-es goly%u00f3 alak%u00fa paszta mindent megv%u00e1ltoztathat. A paszta akkor is m%u0171k%u00f6dik, amikor minden m%u00e1s csali m%u00e1r r%u00e9gen beadta a kulcsot. Mint minden m%u00e1s m%u00f3dszernek, a paszt%u00e1val val%u00f3 horg%u00e1szatnak is megvannak a h%u00e1tr%u00e1nyai. A legfontosabb ezekb%u0151l a kem%u00e9nys%u00e9g, szil%u00e1rds%u00e1g hi%u00e1nya. Mivel nem f%u0151zik, %u00e1llag%u00e1nak k%u00f6sz%u00f6nhet%u0151en el%u00e9g neh%u00e9z az el%u0151k%u00e9re feltenni, de m%u00e9g nehezebb bedobni. Ezek kik%u00fcsz%u00f6b%u00f6l%u00e9s%u00e9re a legelfogadottabb m%u00f3dszer, ha a paszt%u00e1t goly%u00f3 alak%u00fara form%u00e1zzuk, majd hagyjuk egy kicsit sz%u00e1radni, hogy k%u00e9pes legyen kib%u00edrni a dob%u00e1sokat. A meglepet%u00e9s akkor j%u00f6n, amikor a paszta vizet %u00e9r, ugyanis bent a v%u00edzben a paszta el%u0151bb megkem%u00e9nyedik, ahelyett hogy egyb%u0151l old%u00f3dna. Ez akkor fordul el%u0151, ha paszt%u00e1nk kukorica kivonattal k%u00e9sz%u00fclt, ugyanis az eml%u00edtett kivonatban tal%u00e1lhat%u00f3 cukrok els%u0151 l%u00e9p%u00e9sben hajlamosak %u00f6sszeh%u00faz%u00f3dni a hideg v%u00edzben, ebb%u0151l kifoly%u00f3lag a csali k%u00f6zepe kem%u00e9ny lesz, ami azt eredm%u00e9nyezi, hogy az a horgon is marad, k%u00f6zben az utols%u00f3 pillanat erej%u00e9ig is egy vonzer%u0151vel teli felh%u0151t bocs%u00e1jt ki mag%u00e1b%u00f3l. A paszta m%u00e1sik h%u00e1tr%u00e1nya a velej%u00e1r%u00f3 munka. A paszt%u00e1s horg%u00e1szat er%u0151teljes munkatemp%u00f3t dikt%u00e1l. Egy 4 bottal dolgoz%u00f3 horg%u00e1sz ezzel a technik%u00e1val kolossz%u00e1lis er%u0151fesz%u00edt%u00e9st kell v%u00e9gbe vigyen, mivel a csalit nagyon gyakran kell cser%u00e9lgetni. El%u00e9g egy pillanatnyi figyelmetlens%u00e9g %u00e9s m%u00e1ris paszta n%u00e9lk%u00fcl marad az ember, azt%u00e1n csupasz horogra, azt hiszem tavaly sem h%u00fazott a hal%u2026J%u00f3magam 8-10 millim%u00e9ter %u00e1tm%u00e9r%u0151j%u0171 bojlikkal szoktam horg%u00e1szni, ezeket f%u0171z%u00f6m a hajsz%u00e1lel%u0151k%u00e9re, majd paszta k%u00f6z%u00e9 teszem, %u00edgy csalim m%u00e9rete v%u00e9g%u00fcl el%u00e9ri a 16-18 millim%u00e9teres m%u00e9retet. M%u00e9g a pop-up jelleg%u0171 bojlikat is fel lehet %u201e%u00f6lt%u00f6ztetni%u201d, p%u00e9ld%u00e1ul egy 10-12 millim%u00e9teres szem bojlit egy r%u00e9teg paszt%u00e1val bevonva m%u00e1ris egy kiegyens%u00falyozott csalit kapunk. Term%u00e9szetesen a paszta felold%u00f3d%u00e1sa ut%u00e1n a pop-up kiszabadul.A paszta alkalmaz%u00e1sa ott is hasznos lehet, ahol azt etet%u0151anyagk%u00e9nt %u00e9s nem csak csalik%u00e9nt haszn%u00e1lj%u00e1k. A sok apr%u00f3 halat tartalmaz%u00f3 v%u00edzben, ahol ezek a kisebb halak t%u00e1pl%u00e1l%u00e9kszerz%u00e9s %u00fcr%u00fcgy%u00e9n %u00e1lland%u00f3 verseng%u00e9sben vannak a pontyokkal, ott a paszta j%u00f3l j%u00f6het, ugyanis a paszta nem szelekt%u00e1l. Ebben az esetben az a norm%u00e1lis, ha csalik%u00e9nt norm%u00e1l bojlit haszn%u00e1lunk, viszont etet%u0151anyagnak paszt%u00e1t alkalmazzuk egy erre alkalmas etet%u0151kos%u00e1rban. %u00c9s mi%u00e9rt j%u00f3 ez? Mert a paszta odavonzza a kisebb test%u0171 halakat, amit%u0151l a csali k%u00f6r%u00fcl nagy lesz a vircsaft, ezzel felkeltve a nagy pontyok k%u00edv%u00e1ncsis%u00e1g%u00e1t is. KONZERV%u00c1L%u00c1SA paszta v%u00edzparton val%u00f3 t%u00e1rol%u00e1sa, k%u00fcl%u00f6n%u00f6sen fontos feladat. Mivel egy olyan anyagr%u00f3l besz%u00e9l%u00fcnk, mely nyers %u00e1llapotban van %u00e9s amelyet semmilyen h%u0151kezel%u00e9snek nem vetettek al%u00e1, ez%u00e9rt mint minden m%u00e1s roml%u00e1sra hajlamos %u00e9lelmiszert, hideg helyen kell t%u00e1rolni, mert ha nem akkor fuccs az eg%u00e9sznek. Nos itt j%u00f6nnek el%u0151 az adal%u00e9kanyagokban rejl%u0151 k%u00fcl%u00f6nbs%u00e9gek. Egy toj%u00e1ssal elk%u00e9sz%u00edtett paszt%u00e1t sokkal nehezebb t%u00e1rolni, mint egy kukorica kivonattal k%u00e9sz%u00fcltet. A toj%u00e1s gyorsan megromlik, viszont a kukorica kivonat alapb%u00f3l tartalmaz egy term%u00e9szetes tart%u00f3s%u00edt%u00f3szert, olyat amilyent az etet%u0151anyag gy%u00e1rt%u00f3k is haszn%u00e1lnak, azonban melegben m%u00e9g ez sem k%u00e9pes csod%u00e1kra. Viszont ker%u00fclni kell a paszta lefagyaszt%u00e1s%u00e1t, ez nem j%u00f3 %u00f6tlet. El%u00e9g csup%u00e1n h%u0171v%u00f6sben %u00e9s nedvess%u00e9gt%u0151l v%u00e9dve t%u00e1rolni, %u00edgy 4-5 napig is el%u00e1ll m%u00e9g a k%u00e1nikul%u00e1ban is. Ha nincs lehet%u0151s%u00e9g a t%u00e1rol%u00e1sra, vagy esetleg egy hosszabb ideig tart%u00f3 horg%u00e1szpartit tervez%u00fcnk, akkor ebben az esetben az a megold%u00e1s, ha paszt%u00e1nkat kint a tett sz%u00ednhely%u00e9n k%u00e9sz%u00edtj%u00fck el. K%u00d6VETKEZTET%u00c9SEKGyors vonzerej%u00e9nek k%u00f6sz%u00f6nhet%u0151en a paszta j%u00f3val a bojlik el%u0151tt %u00e1ll. A bojli megf%u0151z%u00e9se is csak egy kompromis -szumos megold%u00e1s volt. A f%u0151z%u00e9s megv%u00e1ltoztatja a csali %u00e1llapot%u00e1t, vesz%u00edt a t%u00e1p%u00e9rt%u00e9k%u00e9b%u0151l, %u00edz%u00e9b%u0151l, azonban az is igaz, hogy a f%u0151z%u00e9snek k%u00f6sz%u00f6nhet%u0151en a bojli ellen%u00e1ll%u00f3bb%u00e1 v%u00e1lik %u00e9s a kisebb halak t%u00e1mad%u00e1sait is jobban b%u00edrja. Hosszabb partikn%u00e1l, ahol a nagyobb ponty a t%u00e9t, a bojli nyilv%u00e1nval%u00f3an megnyeri a vit%u00e1t. Ellenben egy olyan versenyen ahol a gyorsas%u00e1g els%u0151bbs%u00e9get %u00e9lvez, %u00e9s a ponty is %u00e9rdektelen passzban van, m%u00e1r nem tenn%u00e9m r%u00e1 voksomat a bojlira. Ez van!L%u00e1szl%u00f3 AttilaVan, aki m%u00e9g paritty%u00e1zva etet%u00e9sre is haszn%u00e1ljahorgaszkalandok.hu