Page 26 - majus
P. 26
Pontyos kérdések
és válaszok
Gyakran járok ki pontyra horgászni kedvenc tavam- Köztudott, hogy a ponty a hazai vizek kedvence. Ki nem
ra, de hol fogok hol nem, pedig mindig ugyanazzal a áhítozott volna legalább egyszer, hogy kifogjon egy re-
módszerrel horgászom és mindig ugyanarra a helyre korder pontyot? Ismert az a tény, hogy egy ponty minél
ülök le. Mi befolyásolja a ponty kapókedvét? öregebb annál ravaszabb. Főleg azok az egyedek válnak
Kálmos Pál óvatosabbá, melyek már megkóstolták a horog „izét”.
Jászberény Ez teszi még érdekesebbé egy termetesebb ponty kifo-
gását. Mivel sporthorgászok
vagyunk, ki kell várjuk, míg a
hal felveszi a csalit. Legyen az
egy 1-2 kilós potyka vagy egy
30 kilós példány, egyikük sem
vesz fel táplálékot állandóan.
Több tényező is hatást gya-
korol a halak étvágyára, de
pontyhorgászat horgaszkalandok.hu
talán egyik legfontosabb az
időjárás.
A ponty 8-10 Celsius fo-
kos vízben kezd el igazándi-
ból táplálkozni, és a 16-18
fokos vízben táplálkozása
már intenzívnek mondható.
A hőmérséklet felső határa,
amikor még fel vesz táplá-
lékot a 28-29 Celsius fok. A
ponty már észleli az 1-2 fokos
hőmérsékletváltozást is, így
mindig a számára legmegfe-
lelőbb vízréteget keresheti
meg. Ezért egy hőmérő segít-
ségével megtudhatjuk, hogy
a vízhőmérséklet megfel-e a
ponty táplálkozásához.
Egy másik fontos paramé-
ter számunkra a légnyomás.
A légnyomást milibárban
(mbár) mérik. 1000 mbárig
alacsony légnyomásról be-
szélünk, míg 1010 mbar fe-
lett már magas légnyomás-
ról. Az alacsony légnyomás
általában felhős eget, szelet
és esőt jelent, míg a magas
légnyomás a szép idővel pá-
rosul. A pontyfélék családja,
tehát a ponty is, nagyon ér-
zékeny a légnyomás ingado-
zására. A fogási lehetőségek
26 26