Page 19 - Demo
P. 19
OLAJOK: Az olaj alap%u00fa arom%u00e1k a k%u00f6vetkez%u0151k%u00e9ppen k%u00e9sz%u00fclnek: r%u00e1kokat, heringeket, szard%u00edni%u00e1t vagy garn%u00e9lar%u00e1kokat addig pr%u00e9selnek, am%u00edg paszt%u00e1t nyernek %u00e9s ebb%u0151l a paszt%u00e1b%u00f3l vonnak ki bizonyos %u00f6sszetev%u0151ket, melyek az adott term%u00e9ket fogj%u00e1k fel%u00e9p%u00edteni. Aminosavak: Az aminosavak %u00e1llati eredet%u0171 feh%u00e9rj%u00e9kb%u0151l sz%u00e1rmaznak - minden faj m%u00e1s egyedi kombin%u00e1ci%u00f3val rendelkezik. Vannak arom%u00e1k, melyek akt%u00edv %u00f6sszetev%u0151k%u00e9nt tartalmazz%u00e1k az aminosavakat. Ezeket magasabb rang%u00fa term%u00e9keknek tartj%u00e1k, mert t%u00e1volr%u00f3l vonzz%u00e1k a halakat.N%u00d6V%u00c9NYKIVONATOK: Az illatarom%u00e1kn%u00e1l haszn%u00e1lt ban%u00e1n %u00e9s fokhagyma arom%u00e1k, term%u00e9szetes n%u00f6v%u00e9nyi kivonatok. Az ilyen arom%u00e1kat tartalmaz%u00f3 term%u00e9kek nem vonzz%u00e1k %u00fagy a halat, mint az aminosavak, viszont k%u00edv%u00e1ncsis%u00e1got %u00e9bresztenek benne, mivel a v%u00edzben nem mindennap lehet ilyet %u00e9rezni. M%u00e1sik hasznuk, hogy j%u00f3l elrejtik az ember kez%u00e9nek sokszor nem k%u00edv%u00e1natos szag%u00e1t. FEROMONOK: Egyes arom%u00e1k %u00f6sszet%u00e9tel%u00e9ben feromonok tal%u00e1lhat%u00f3k. Ezek olyan anyagok, melyek az ugyanazon fajhoz tartoz%u00f3 %u00e1llatok haszn%u00e1lnak a k%u00e9miai %u00faton t%u00f6rt%u00e9n%u0151 kommunik%u00e1ci%u00f3hoz. A halak felismerik fajt%u00e1rsaikat a feromonoknak k%u00f6sz%u00f6nhet%u0151en, azonban e k%u00e9miai %u00fczenetek legfontosabb szerepe a v%u00e9szjelz%u00e9s.A feromonok tartalmaznak egy adott k%u00e9miai %u00fczenetet rendeltet%u00e9s%u00fckt%u0151l f%u00fcgg%u0151en. Hamar le%u00e9p%u00fclnek %u00e9s r%u00f6vid t%u00e1v%u00fa inform%u00e1ci%u00f3 k%u00f6zvet%u00edt%u0151 szerep%u00fck van az %u00edv%u00e1skor, vagy amikor vesz%u00e9lyforr%u00e1s jelenik meg. A horg%u00e1szatban haszn%u00e1lt leghat%u00e9konyabb feromonok a v%u00e9szjelz%u0151 feromonok, melyet az %u00e1ldozat bocs%u00e1t ki s%u00e9r%u00fcl%u00e9s eset%u00e9n jelezve ezzel a ragadoz%u00f3knak, hogy t%u00e1pl%u00e1l%u00e9k van a k%u00f6zelben.Az ut%u00f3bbi %u00e9vekben a hajl%u00e9kony m%u0171csalikba k%u00fcl%u00f6nb%u00f6z%u0151 %u00edz %u00e9s illatanyagokat %u00e9p%u00edtenek be: fokhagym%u00e1t, s%u00f3t, ban%u00e1nt stb. Egy %u00e9rdekes elm%u00e9let azon a t%u00e9nyen alapszik, hogy egyes v%u00edzin%u00f6v%u00e9nyeknek a fokhagym%u00e1hoz hasonl%u00f3 illatuk van, %u00edgy ez a stimul%u00e1ns term%u00e9szetes m%u00f3don is jelen van a v%u00edzben. %u00dagy t%u0171nik, hogy ezek a v%u00edzin%u00f6v%u00e9nyek egyfajta v%u00e9dekez%u0151 reakci%u00f3k%u00e9nt bocs%u00e1tj%u00e1k ki a fokhagyma illatot, a n%u00f6v%u00e9nyev%u0151 halak ellen. Egy ilyen n%u00f6v%u00e9nnyel t%u00e1pl%u00e1lkoz%u00f3 hal, mely t%u00fall%u00e9pi a n%u00f6v%u00e9ny k%u00e9miai soromp%u00f3j%u00e1t, k%u00f6nnyen a ragadoz%u00f3 %u00e1ldozat%u00e1ul esik. Ez m%u00e9g nincs tudom%u00e1nyosan bizony%u00edtva, viszont az illatarom%u00e1kkal el%u00e9rt eredm%u00e9nyek igazolj%u00e1k a fokhagyma haszn%u00e1lat%u00e1nak sikeress%u00e9g%u00e9t. NEGAT%u00cdV JELEKA doh%u00e1ny, az %u00fczemanyag, a rovarirt%u00f3k, a k%u00fcl%u00f6nb%u00f6z%u0151 piperecikkek szint%u00e9n er%u0151s jelekk%u00e9 v%u00e1lhatnak, melyek felh%u00edvj%u00e1k a halak figyelm%u00e9t a vesz%u00e9lyre. A list%u00e1ra m%u00e9g fel kell venni azt a v%u00e9szjelz%u0151 feromont is, melyet a kifogott hal bocs%u00e1t ki. Az eml%u00edtett feromon el%u0151sz%u00f6r a m%u0171csalira ker%u00fcl, majd a k%u00e9zre, amikor meg%u00e9rintj%u00fck a halat. Az illatarom%u00e1k %u00e1ltal%u00e1ban el tudj%u00e1k rejteni a m%u0171csalira ker%u00fclt negat%u00edv jeleket, viszont ha a probl%u00e9ma fenn%u00e1ll, fordulhatunk a direkt erre a c%u00e9lra k%u00e9sz%u00edtett term%u00e9kekhez. Azokr%u00f3l az anyagokr%u00f3l van sz%u00f3, melyek elt%u00e1vol%u00edtj%u00e1k a nem k%u00edv%u00e1nt illatokat, szagokat %u2013 ezeket szappan, kr%u00e9m form%u00e1j%u00e1ban lehet megv%u00e1s%u00e1rolni %u00e9s a horg%u00e1szat megkezd%u00e9se el%u0151tt, valamint k%u00f6zben kell haszn%u00e1lni. A halak vil%u00e1g%u00e1ban igen bonyolult kommunik%u00e1ci%u00f3 l%u00e9tezik, ezt pedig fontos figyelembe venni a horg%u00e1szat sor%u00e1n is. Tegy%u00fck fel, hogy s%u00fcll%u0151re horg%u00e1sznak %u00e9s a m%u0171csalit egy csuka t%u00e1madja meg. A horog fels%u00e9rti a csuka b%u0151r%u00e9t, ez%u00e9rt, az v%u00e9szjelz%u0151 feromont bocs%u00e1t ki. A csuka kifog%u00e1sa ut%u00e1n fojtatjuk a horg%u00e1szatot ugyanazzal a szerel%u00e9kkel, azonban a s%u00fcll%u0151k meg%u00e9rzik a m%u0171csalin maradt k%u00e9miai inform%u00e1ci%u00f3kat. Ez arra fogja k%u00e9sztetni %u0151ket, hogy t%u00e1volr%u00f3l elker%u00fclj%u00e9k a m%u0171csalit. Kider%u00fclt, hogy a hajl%u00e9kony m%u0171csalik megk%u00f6tik a nem k%u00edv%u00e1nt szagokat a t%u00e1rol%u00e1s ideje alatt. Ha p%u00e9ld%u00e1ul a gar%u00e1zsban tartjuk t%u00f6bb ideig vagy a cs%u00f3nakban, az %u00fczemanyag tart%u00e1ly k%u00f6zel%u00e9ben %u00e1tveszi a kellemetlen %u00fczemanyag szagot. Ugyanakkor a bot nyele is tartalmazhat negat%u00edv szagokat. Sokszor a horg%u00e1szok azt %u00e9szlelik, hogy jobb eredm%u00e9nyeket %u00e9rnek el egy %u00faj bottal. Ez az%u00e9rt van, 19 perget%u0151horg%u00e1szatBefecskendezve, beporozva vagy csak egyszer%u0171en felkenve, a m%u0171csalik sz%u00e1m%u00e1ra az illatarom%u00e1k olyanokk%u00e1 v%u00e1ltak, mint valami szteroidok.