Page 11 - Demo
P. 11
11 m%u00f3dszerek %u00e9s praktik%u00e1kHogy mit tegyek a horogra, azt m%u00e1r eld%u00f6nt%u00f6ttem %u2013 a %u201ehogyan%u201d m%u00e9g k%u00e9rd%u00e9ses! Ugye ismer%u0151s a k%u00f6- vetkez%u0151 helyzet: gyakran el%u0151fordul, hogy v%u00e1ll-v%u00e1ll mellett horg%u00e1szunk ismer%u0151s%u00fcnkkel, %u00e9s a dr%u00e1gal%u00e1- tos sportt%u00e1rs az egyik v%u00f6r%u00f6ssz%u00e1rny%u00fat a m%u00e1sik ut%u00e1n fogja. Reflexb%u0151l r%u00e1pillantunk a szerel%u00e9k%u00e9re %u2013 semmi k%u00fcl%u00f6n%u00f6s, mivel egyforma m%u00e9lyen %u00e9s ugyanolyan csalikkal horg%u00e1szunk. S%u0151t, a csontikat ugyanabb%u00f3l a dobozb%u00f3l vett%u00fck ki! H%u00e1t akkor n%u00e1la mi%u00e9rt maradnak olyan virgoncak a csontik m%u00e9g j%u00f3 t%u00edzperces %u201ef%u00fcrd%u0151%u201d ut%u00e1n is? %u00c9s n%u00e1lam mi%u00e9rt l%u00f3gnak l%u00f6ttyedten? A k%u00e9rd%u00e9s megold%u00e1sa egyszer%u0171: m%u00e1sk%u00e9pp tette fel a horogra! N%u00e9zz%u00fcnk n%u00e9h%u00e1ny tippet, amelyek seg%u00edts%u00e9g%u00e9vel, a b%u00e9k%u00e9s halaknak sz%u00e1nt horgainkat felcsalizhatjuk oly m%u00f3don, hogy ak%u00e1r m%u00e9g foghatunk is vel%u00fck egy-k%u00e9t halat.CSONTIK. A csontkukacok %u00e9rz%u00e9keny kis l%u00e1rv%u00e1k, ha megs%u00e9r%u00fclnek, hamar elpusztulnak. A vastagabb h%u00e1ts%u00f3 r%u00e9sz%u00fck utols%u00f3 lebeny%u00e9n%u00e9l horogra h%u00fazva m%u00e9g sok%u00e1ig elevenek maradnak. Fontos: a horog hegy%u00e9nek l%u00e1tszania kell. A beb%u00e1boz%u00f3dott csontkukacokn%u00e1l okosabb a horgot teljesen a b%u00e1bba rejteni %u2013 ez f%u0151k%u00e9nt az %u00f3vatosan kap%u00f3 halakn%u00e1l el%u0151ny%u00f6s.GY%u00dcM%u00d6LCS. A cseresznye az egyik legjobb domolyk%u00f3csali. Praktikus csali: %u00fcvegben, magozottan kaphat%u00f3 a kereskedelemben. A cseresznyeszemet az el%u0151k%u00e9re h%u00fazzuk a magoz%u00e1skor keletkezett lyukakon kereszt%u00fcl egy f%u0171z%u0151t%u0171 seg%u00edts%u00e9g%u00e9vel. Azut%u00e1n %u00e1th%u00fazzuk az el%u0151k%u00e9t, %u00e9s a horgot finoman a gy%u00fcm%u00f6lcsbe nyomjuk. Ha t%u00e1volabbra akarunk dobni, jobb ha kem%u00e9nyebb cseresznyeszemet haszn%u00e1lunk. L%u00d6NCSH%u00daS. Konzervk%u00e9nt megtal%u00e1ljuk a k%u00f6z%u00e9rtben, de %u00e1ltal%u00e1ban a l%u00f6ncsh%u00fas t%u00fal l%u00e1gy %u00e9s k%u00f6n -nyen leesik a horogr%u00f3l %u2013 ez%u00e9rt cs%u00edkokra v%u00e1gjuk, %u00e9s mindk%u00e9t oldal%u00e1n megs%u00fctj%u00fck, %u00edgy l%u00e9nyegesen szil%u00e1rdabb lesz. Egy m%u00e1sik megold%u00e1s: ha a l%u00f6ncsh%u00fasb%u00f3l ujjnyi darabot v%u00e1gunk, %u00e9s a f%u0171z%u0151t%u0171vel %u00e1tl%u00f3san %u00e1tsz%u00farjuk, majd a horgot %u00f3vatosan belenyomjuk. V%u00e9g%u00fcl a csalit horoggal egy%u00fctt lefagyasztjuk. A fagyos, de cs%u00e1b%u00edt%u00f3 l%u00f6ncsh%u00fas messzire dobhat%u00f3, %u00e9s a v%u00edzben val%u00f3 kienged%u00e9sekor igencsak vonz%u00f3an illatozik.KUKORICA. A b%u00e9k%u00e9s halak cs%u00e1b%u00edt%u00e1s%u00e1nak klasszikusa. A kukoricaszemet k%u00f6z%u00e9pen %u00e1tsz%u00farjuk, %u00e9s a horogra h%u00fazzuk. A horog hegye szabadon marad, a kombin%u00e1lt csalikn%u00e1l is, mint p%u00e9ld%u00e1ul kukorica/csonti, kukorica/giliszta, kukorica/giliszta/csonti.ILLATBOMB%u00c1K. A sajtok er%u0151s illata ellen%u00e1llhatatlan az olyan halak sz%u00e1m%u00e1ra, mint p%u00e9ld%u00e1ul a m%u00e1rna vagy az angolna. A %u201eb%u00fcd%u00f6s%u201d-t kock%u00e1kra v%u00e1gjuk, %u00e9s felh%u00fazzuk az el%u0151k%u00e9re. A horog hajlat%u00e1ban kell lennie. Alternat%u00edva: k%u00edn%u00e1ljuk a sajtot halomban.GARN%u00c9LA. A r%u00e1kot %u2013 teljesen mindegy, hogy nyersen vagy f%u0151ve %u2013 el%u0151bb lefejezz%u00fck. Majd a horgot a nyakr%u00e9szt%u0151l a farok v%u00e9g%u00e9ig beledugjuk, %u00e9s a garn%u00e9l%u00e1t a horogny%u00e9lre felh%u00fazzuk. BURGONYA. Pucoljuk meg a krumplit. A messzebbre dob%u00e1st is ki kell %u00e1llnia, ez%u00e9rt hagyhatunk egy kis h%u00e9jat azon a r%u00e9sz%u00e9n, ahol a horgot bedugjuk. Ezut%u00e1n 20-25 percig f%u0151zz%u00fck. Legjobb este megf%u0151zni, %u00e9jszak%u00e1ra h%u0171lni hagyni, majd a krumplin kereszt%u00fcl f%u0171z%u0151t%u0171vel beh%u00fazzuk a horoggal felszerelt el%u0151k%u00e9t. A horog %u00edv%u00e9ben lehet %u201eal%u00e1t%u00e9tk%u00e9nt%u201d fecni, f%u0171sz%u00e1l, keny%u00e9rh%u00e9j. A horognak k%u00f6nnyed%u00e9n kell tartania a krumplit an%u00e9lk%u00fcl, hogy azt sz%u00e9thas%u00edtan%u00e1.GILISZTA. A giliszt%u00e1kat egyszer a fejr%u00e9szen d%u00f6fj%u00fck %u00e1t. %u00cdgy sokkal elevenebbek maradnak, mintha %u00f6sszevissza %u201elyuggatn%u00e1nk%u201d %u0151ket. A horog hegye itt is szabadon marad, %u00edgy jobbak az es%u00e9lyek arra, hogy a hal bekapja. Ha valaki biztosabbra szeretne menni, a nagy giliszt%u00e1kn%u00e1l m%u00e9g egy horgot akaszt a giliszta als%u00f3 harmad%u00e1ba. Ha a halak %u00f3vatosan eszegetnek, egyszer%u0171en bekapj%u00e1k a giliszta fark%u00e1t. A giliszta %u201eszaftja%u201d m%u00e9g ingerl%u0151bb%u00e9 teszi a marad%u00e9kot. Losonczi

