Page 13 - majus
P. 13
4. Extra hosszú szárú horgok:
a horog öble 3,5-nél többször fér
bele a szár hosszúságába.
Ezt az osztályozást minden ho-
rogtípusnál megtaláljuk, gyártótól
függetlenül.
A horog ára tükröz néhány
technikai részletet, melyek eme-
lik, vagy éppen csökkentik a ter-
mék minőségét. Az első tényező
az anyag, amiből a horog készül. A
szimpla acél, szén-acél, titán, irídi-
um, vanádium és egyebek alkotják
a horog elkészítésének alkímiáját.
A legkeresettebbek a kisméretű,
vékony, erőteljes horgok, ezért a
gyártók folyamatosan tökéletesí-
tik ezen termékeiket, hogy minél
jobb minőséget érjenek el velük.
Nikkelezve, krómozva a horgok
igazi kis ékszerek. Egy tökéletesen
kidolgozott felületű horog bizto- A horog anyaga jó minő-
sítja a csali természetességének ségű kell legyen
megőrzését, valamint a hal gyors
biztos megakasztását, ezért nagyon fontos szem- za a csali lecsúszását a horogról, és nem pedig azért,
pont a horog finom, aprólékos megmunkálása. hogy a hal biztosabb tartását szolgálja.
Idővel rájöttek, hogy egy szakáll nélküli horog jóval A horgok hegyét a használt anyag, valamint a horog
mélyebbre fúródik a hal szájában, kisebb sérülést okoz rendeltetése szerint készítik el. A legkeresettebb hor-
és könnyűszerrel kivehető, így a kifogott halat sértet- gok azok, melyeknek finom, nagyon éles hegye van,
lenül lehet visszaengedni. A szakállal ellátott horgokat melyek nem deformálódnak el az első keményebb tár- módszerek és praktikák
ma is széles körben használják, legtöbben megszokás- gyal való találkozáskor.
ból, hogy ne veszítsék el a halat. Azonban azt sokan Minél több halat sikerül kifogni egy bizonyos ho-
nem tudják, hogy pontosan mi is a szakáll szerepe a roggal, annál biztosabb, hogy egy sikeres horogra ta-
horgon. Aki esetleg nem tudná, nos azoknak elárulom, láltunk.
hogy a szakáll azért van a horgon, hogy megakadályoz- László Attila
13