Page 10 - junius
P. 10

Etetõanyagok







        házilag




               www.horgaszkalandok.hu


        Töpreng  néha  az  ember  a
        halak  ízlésének  furcsasá-
        gain.  Főleg  akkor,  ha  etet
        szépen, a hal is odajön rá,
        mégsem fog semmit. Mert
        akkor „a hiba az ön készü-
        lékében van”, nem a hala-
        kéban…

        Olvasgatom  néha  a  „nagy-
        menők”  etetési  titkait.  Tig-
        rismogyoró-őrleménytől      a
        herkentyűs gezemicéig regél-
        nek már sok mindenről. Csak
        nem értem benne a logikát:        A száraz kenyér könnyen
                                          beszerezhető
        ha egyszer a hal annyira sze-
     horgászcsalik   reti  a  tigrismogyorót,  akkor
        miért nem horgászik azzal senki, vagy legalábbis, az  huszonhárom kilós pontyot fogni, akkor bátran me-
        abból készült valamiféle csalival? Van azután ánizsos  rem követésre ajánlani a módszert, mert 30 deka és
        ízesítés, meg ez, meg az, de az ánizsos kukoricát már  kiló harminc közötti keszegre, kárászra, mindjárt tíz
        többször próbáltam – eléggé kapásnélküli napzárás- kilóra 3-4 órás horgászattal, a három darab kiló és
                                                              négy kiló közötti típuspontyra nekem eddig bejött.
        sal.
           A magam részéről a végtelenségig egyszerűsített  Miről is van szó? Apró fogásokról, közte még olyan-
        eljárások  híve  vagyok.  Az  olyanoké,  amelyekhez  ról is, amelyet a konyhában tanultam el (hiszen néha
        nem kellenek sok ezer forintos csodaadalékok, elég  a „teremtés koronája” is főz, főleg ha olyat akar enni,
        elmenni a falusi boltba, és beszerezni 200 forintért  amit szeret…), és vízparti megfigyelésről, józanész-
        a hozzávalókat. Hogy ez is hoz-e ugyanolyan ered- ről, a jelszó: mindig az adott naphoz alkalmazkodj!
        ményt? Attól függ. Ha valaki nem vágyik negyven-        Tehát: etetünk. Olyasmit, ami márciustól novembe-
        fokos délben kétszázharminchét darab háromdekás  rig egyaránt jó, nemcsak a horgászboltnak, hanem a
        apróhalra egy óra alatt, és ha nem akar mindenáron  halaknak is. Mi kell hozzá? Két „nagyon különleges”
                                                                           alapanyag.  Az  egyik  a  száraz  kenyér.
                                                                           Ami, ha a háztartásban éppen nem is
                                                                           termelődik, de a boltban, főleg vidéken
                                                                           kapható. Pár száz forintért adják kiló-
                                                                           ját, és kell még hozzá kukoricadara. No
                                                                           nem, nem az, amit a nagy ABC-ben, áru-
                                                                           házakban árulnak, tasakolva, 300 forint
                                                                           körül fél kilót. Az áráért sem, de legin-
                                                                           kább azért nem jó, mert túl nagy szemű,
                                                                           durva ez az őrlemény. Inkább grízre em-
                                                                           lékeztet. Az ugyancsak tasakolt kukori-
                                                                           caliszt pedig már túl „puha”, túl finom,
                                                                           nagyon hamar össze tudja fogni beton-
                                                                           keménységűvé az etetőanyagot. Tehát
                                                                           irány a terménybolt.  Az alapanyag te-
          Vízfüggő, hogy mennyire kemény                                   hát megvolna. Hogy kell-e ízesíteni? Áp-
          gombócot készítünk                                               rilis közepétől szeptember végéig nem,
                                                                           de én legalábbis nem szoktam.

    10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15