Page 7 - marcius
P. 7

a pikkelyről és a hal fülében található csont, az otolit  junk föl ezek közül néhányat, hogy ifjú, a Tisza valami-
        metszéséből számolta meg. A mi édesvízi halaink át-   kori árterületét nem látó horgászaink is megismerjék, s
        lagéletkora 10-15 év, de ritka esetek is előfordulnak.  azokat megőrizve tovább adják utódaiknak:
        A mai Szent-Pétervár melletti, Peterhoff-i cári palota   Ezüst kárász: pikkelyei valóban ezüstösen csillognak.
        kertjében (a palota Nagy Péter cár nyári rezidenciája  Nyálkás compó: testét a bő nyálkakiválasztás okán alig
        volt, ma is látogatható), az ott épített legnagyobb tó-  lehet megfogni, csúszik. Fekete bélű paduc: hasürege,
        ból, a 48 hektárosból (az árapasztónál, mélysége 18  oldalfala szénfekete.  Vésettajkú  paduc:  alsó  állású,
        méter), a Ropsai Halászati Kutatóállomás munkatársai  megszarusodott ajkaival vésőként szedi le a vízmeder
        az 1948 évi őszi lehalászás alkalmával 1, 7 méter hosz-  lapos köveiről a zöld moszatot. Lapos kárász: teste na-
        szú, közel 30 kilós csukát fogtak, szájában Nagy Péter  gyon lapított, sajnos ma ritkaság vizeinkben. Ragadozó
        cár gyűrűjével. Ha e halat a cár gyűrűztette, jelöltette  őn: valóban egyik legfélelmetesebb ellensége az apró
        meg, a csuka elérte a halak matuzsálemkorát.          halnak, főleg a küsznek. Tőponty: valóban a tő, a gyö-
           Herman Ottó, nagy madár- és halbiológusunk, ba-
        jai és paksi (sőt győri!) 2-3 mázsás vizákat említ főmű-
        vében, „A magyar halászat” c. kétkötetes könyvében      Az ízletes kaviár
        (1887). A román halbiológus - Grigore Antipa – „Ro-
        mánia halfaunája” c. munkájában (1909), az Al-Duna
        és folyam deltájából, a Dunának Szent György ága ten-
        gerbefolyásánál, sorhoroggal fogott 810 kilós vizáról
        tesz említést. Ez tejes volt (hím), de ha ikrás lett volna
        (nőstény), akár l00 kiló fekete kincset, kaviárt is szed-
        hettek volna ki petefészkeiből. A fekete kaviár akkori
        ára 12-16 dollár volt kilónként, ma ennek sokszorosa.
           Az  alábbi  eset  1954  őszén,  november  végén  tör-
        tént: Fekete-tenger parti, az ottani halászat menetét
        ellenőrző kiszállásom alkalmával a Duna-deltai Szent-
        György  község  (itt  akkor  1100  édesvízi  -  deltai  -  és
        tengeri  halász-család  élt,  mind  orosz-lipován,  illetve
        ukrán-haholok) halátvevő központjába (ennek elfoga-
        dott török neve: kerháná) egy 412 centi hosszú és 271                                                         feketesügér horgászat  ichtiológia
        kilós súlyú vizát hoztak csónakban. A faluval hasonne-
        vű Dunaág tengeri előterében fogták sorhoroggal, 6-7
        méter mélységben, a parttól 200 méter távolságban.
        Ritka élmény volt, különösen a frissen lesózott, majd
        jég közé helyezett, dobozolt fekete kaviár, amit e viza
        adott: összesen 6 l, 5 kilót nyomott, s jó pénz ütötte a 6
        fős tengeri halászcsoport markát. Az igazi hasznot nem
        a halászati vállalat, s nem a halászok, hanem az „ál-
        lambácsi” húzta, hiszen értékét ő zsebelte be a párizsi
        „Caviar Caspia” cégtől. Ennek tulajdonosa egy Petrov
        nevű, volt cári tábornok volt, aki a forradalom idején
        menekült  francia  honba,  s  halkereskedést  alapított.
        Nem járt rosszul. Ma fiai, az örökösök aggódva figyelik,  kér, hiszen tőle származtathatók a mai tenyészetek tü-
        hogyan tűnik el a víz és a viza a világ legnagyobb for-  kör, bőr, pikkelyes pontyai. Rózsás márna: bajuszán ró-
        rásából, a Kaszpi-tengerből. Apropó: a vizát (latin neve  zsaszínű-pirosas csík húzódik végig, oldalai, úszói is oly-
        Huso huso) egyes hazai turisztikai cégek prospektusai-  kor  rózsaszínűen  tündökölnek,  pirosasak.  Domolykó:
        ban „belugának” nevezik. Ez e hal orosz neve, s musz-  viszonylag nagy feje okán a fejes melléknevet is kapta.
        ka honban ezzel nincsen semmi baj. Nálunk igen: már  Bodorka: veresszárnyú koncérnak is hívják. Küsz: Szé-
        Mátyás királyunk okirataiban (lásd: Győrbeli vizafogó  kelyföldön fűzfahal, alakja hasonlít a jelzett fa levelére.
        céh dokumentumai), de ma is, e halfaj magyar neve:  Szivárványos pisztráng: oldalai valóban a szivárvány
        viza. Ezt kellene használni a horgászturizmust propa-  minden színében tündökölnek. Pénzes pér: finom pik-
        gálóknak is!                                          kelyei könnyen lehullanak a horgász markába. Tarka
           Eleink, akár még az Árpád-korban is - halfőzés, hal-  menyhal:  testének  színe  márványszerűen  tarkázott.
        sütéskor  -  felfigyeltek  a  Pannon-,  vagy  a  nagy  Kár-  Leső harcsa: rejtekhelyén lesi a gyanútlan közelgő táp-
        pát-medence akkori bőséges vizeiből kifogott, gazdag  lálékhalat. Törpeharcsa: valóban kis növésű harcsafaj.
        halzsákmányok sokszínűségére, alaki változatosságára,  Fogas: a süllőnek igazi ragadozó fogai vannak. Népies
        a halak formájára. E megfigyelések - elnevezések, hal-  halneveinket még lehetne tovább sorolni. Az érdeklő-
        nevek - szájról-szájra adódtak tovább, s hála a jó Isten-  dők e témában olvassák el Herman O. jelzett főművét.
        nek, máig is élnek. Megmaradtak napjainkban is. Sorol-                                               K.Z.

                                                                                                                    7 7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12