Page 9 - julius
P. 9

vagy csak kétnapos) tíz-húszdekás
                                                                             darabokra vágod, töröd. Beteszed egy
                                                                             kisvödörbe, és irány a fürdőszoba. Ott
                                                                             jó meleg vizet eresztesz rá. Lehetőleg
                                                                             zuhanyrózsából. Azért melegvizet,
                                                                             mert sokkal könnyebben teszi az ázta-
                                                                             tott kenyérmasszát homogénné, mint
                                                                             a  hideg  víz,  különösen  ha  vízparton,
                                                                             6-8 fokos vízben próbálod áztatni. És
                                                                             a  hidegvízben  áztatás  jóval  tovább  is
                                                                             tart…
                                                                               A melegvíz viszont maximum 4-7
                                                                             perc alatt a száraz kenyeret is tökéle-
                                                                             tesen eláztatja. (Itt a konyhai mester-
                                                                             fogás ügye: fasírtkészítésnél tanultam
                                                                             ezt meg!) Ja, és a kezed sem fagy le
         Vízfüggő, hogy mennyire kemény gombócot készítünk                   mindeközben. Ha mindez megvan,
                                                                             kinyomkodod, és egy tálcára teszed a
           Tehát: etetünk. Olyasmit, ami márciustól novembe-  langyos áztatott kenyeret. Majd a kisvödörből a vizet
        rig egyaránt jó, nemcsak a horgászboltnak, hanem a    kiöntöd, a kenyérázalékot beöntöd, és gyúrni kezdesz,
        halaknak is. Mi kell hozzá? Két „nagyon különleges” a darát lassan, folyamatosan adagolva.
        alapanyag. Az egyik a száraz kenyér. Ami, ha a ház-    Itt is érvényes az az alapigazság, az adagolt dara meny-
        tartásban éppen nem is termelődik, de a boltban, fő-  nyiségétől függ, milyen kemény lesz az etetőanyagod.
        leg vidéken kapható. Hetven és száz forint körül adják  Csakhogy: minden vízen, minden nap, a mélységétől,
        kilóját, a pékségekben olcsóbb, a többiben inkább egy áramlástól és vízinövénytől függően más és más ke-
        százas. És kell még hozzá kukoricadara. No nem, nem   ménységű etetőanyagra van szükséged. És ha a parton
        az, amit a nagy ABC-ben, áruházakban árulnak, tasa-   jössz csak rá, hogy például a jó kemény, masszív gom-
        kolva, majdnem egy százasért fél kilót. Az áráért sem, bóc teljesen rossz az adott napon – akkor már gond
        de leginkább azért nem jó, mert túl nagy szemű, durva  van. Mert kemény gombócból puhábbat lehet formál-
        ez az őrlemény. Inkább grízre emlékeztet. Az ugyan-   ni. Vizezheted még utólag, legfeljebb szétázik. Viszont  horgászcsalik
        csak tasakolt kukoricaliszt pedig már túl „puha”, túl a puhább, lazább gombócokból keményebbet úgy ké-
        finom, nagyon hamar össze tudja fogni betonkemény-    szíthetsz, ha a parton adsz még hozzá darát. Én tehát
        ségűvé az etetőanyagot. Tehát irány a terménybolt.  Az  mindig lágy etetőanyaggal indulok otthonról.  Olyan
        alapanyag tehát megvolna. Hogy kell-e ízesíteni? Áp-  lággyal, amely már gombóc, tehát meggyúrva a kezed-
        rilis közepétől szeptember végéig nem. Én legalábbis  ben nem esik szét, de még nem „fejbeverősen” kemény.
        nem szoktam.                                            A parton több tényezőtől függ, hogy mennyire legyen
           Az idei hidegebb márciusban, meg olyan helyeken, ahol kemény a gombócod. Nézzük sorra…
        a vermelni készülő ponty- és
        keszegsereglet novemberben
        is eszik, egyetlen ízanyagot
        szoktam hozzáadni. Eper ízű
        üdítőital  port.  30-40  forint
        egy tasak belőle. Határozot-
        tan édes ízt és illataromát ad
        az etetőgombócnak. Ráadásul
        – pezsgő italporról lévén szó –
        vizet érve pezseg, fel-felszaba-
        dul a gombócokból, és vízközt
        is csalja a halat, amit a gyor-
        san rásereglő kishalnépség is
        bizonyít.
          Ha mindez megvan, készít-
        hetjük az etetőanyagot. De
        nem kell órákig kavargatni,
        érlelni. Ha hajnali ötkor in-
        dulsz horgászni, 4 óra 45-kor
        elég nekilátni a gyúrásnak.
          Első fázis: a száraz kenyeret
        (mindegy, hogy csontszáraz,  A dévér is szereti a málét

                                                                                                                    9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14