Page 5 - februar
P. 5

A műcsali ahhoz, hogy tökéletes érzéki hallucinációvá váljon a hal szemében, egy különlegesség, ínyencség ízével és illa-
        tával kell rendelkeznie

        lyásolja. A kritikus fordulópont a hal és a műcsali kap-  Az ilyen aromákat tartalmazó termékek nem vonzzák
        csolatában az, amikor a hal közeledik a műcsalihoz. Ez  úgy a halat, mint az aminosavak, viszont kíváncsiságot
        olyan küszöb, melyen a hal csak azután lép át, miután a  ébresztenek benne, mivel a vízben nem mindennap le-  pergetőhorgászat
        műcsalitól származó minden jelet részletesen elemez.   het ilyet érezni. Másik hasznuk, hogy jól elrejtik az em-
           Befecskendezve, beporozva vagy csak egyszerűen  ber kezének sokszor nem kívánatos szagát.
        felkenve, a műcsalik számára az illataromák olyanokká    Feromonok: Egyes aromák összetételében feromo-
        váltak, mint valami szteroidok. A piacon található több  nok találhatók. Ezek olyan anyagok, melyek az ugyan-
        illataroma tulajdonképpen nem más, mint egy olyan  azon fajhoz tartozó állatok használnak a kémiai úton
        anyag, mely eltünteti a negatív szagokat és ízeket. Ha  történő kommunikációhoz. A halak felismerik fajtársa-
        ezeket a negatív elemeket a hal megérzi, abban a pil-  ikat a feromonoknak köszönhetően, azonban e kémiai
        lanatban  elfordul  és  érdektelenné  válik  a  műcsalival  üzenetek legfontosabb szerepe a vészjelzés.
        szemben. Persze olyan illataromák is léteznek, melyek   A feromonok tartalmaznak egy adott kémiai üzene-
        a vonzás törvényei szerint működnek: enzimeket bo-    tet rendeltetésüktől függően. Hamar leépülnek és rö-
        csátanak ki, melyek emlékeztetnek a ragadozó halak  vid távú információ közvetítő szerepük van az íváskor,
        táplálékára, felkeltve így azok érdeklődését.         vagy amikor veszélyforrás jelenik meg. A horgászatban
        A  legtöbb  horgásznak  saját  mágikus  formulája  van,  használt  leghatékonyabb  feromonok  a  vészjelző  fe-
        melyet több termék összekeverésével nyer. Márkától  romonok, melyet az áldozat bocsát ki sérülés esetén
        függetlenül, minden illataroma maximum négy össze-    jelezve ezzel a ragadozóknak, hogy táplálék van a kö-
        tevő keverékből áll: olajok, aminosavak, növénykivona-  zelben.
        tok és feromonok.                                     Az utóbbi években a hajlékony műcsalikba különböző
          Olajok: Az olaj alapú aromák a következőképpen ké-  íz és illatanyagokat építenek be: fokhagymát, sót, ba-
        szülnek: rákokat, heringeket, szardíniát vagy garnélará-  nánt stb. Egy érdekes elmélet azon a tényen alapszik,
        kokat addig préselnek, amíg pasztát nyernek és ebből  hogy egyes vízinövényeknek a fokhagymához hasonló
        a pasztából vonnak ki bizonyos összetevőket, melyek  illatuk van, így ez a stimuláns természetes módon is je-
        az adott terméket fogják felépíteni.                  len van a vízben. Úgy tűnik, hogy ezek a vízinövények
          Aminosavak: Az aminosavak állati eredetű fehérjék-  egyfajta védekező reakcióként bocsátják ki a fokhagy-
        ből származnak - minden faj más egyedi kombinációval  ma illatot, a növényevő halak ellen. Egy ilyen növénnyel
        rendelkezik. Vannak aromák, melyek aktív összetevő-   táplálkozó hal, mely túllépi a növény kémiai sorompó-
        ként tartalmazzák az aminosavakat. Ezeket magasabb  ját, könnyen a ragadozó áldozatául esik. Ez még nincs
        rangú  termékeknek  tartják,  mert  távolról  vonzzák  a  tudományosan bizonyítva, viszont az illataromákkal el-
        halakat.                                              ért eredmények igazolják a fokhagyma használatának
          Növénykivonatok: Az illataromáknál használt banán  sikerességét.
        és fokhagyma aromák, természetes növényi kivonatok.


 4                                                                                                                  5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10