Page 4 - februar
P. 4

Illatos










        műcsalik
         www.horgaszkalandok.hu




















          A műcsalis horgászatban használt illataromákat
        más szemszögből kell néznünk, mint a pontyhor-
        gászatban használtakat. A műcsali ahhoz, hogy
        tökéletes érzéki hallucinációvá váljon a hal sze-
        mében,  egy  különlegesség,  ínyencség  ízével  és
     pergetőhorgászat   szemben, az illataromák használatának csak egy   Kenceficék műcsalikra
        illatával kell rendelkeznie. Amikor a halak aktív-
        nak és agresszívnak mutatkoznak a műcsalikkal

        oka  lehet:  az  emberi  eredetű  anyagok,  szagok
        eltüntetése.  Másrészről  a  kevésbé  aktív  halak
        könnyen kimozdíthatók állapotukból az illataro-
        mák segítségével. Ezt a sikert olyan anyagokkal
        érhetjük el, melyek a ragadozó halak tápláléká-
        nak  legfontosabb  jellemzőit  hordozzák  maguk-
                                                              harcsa vagy pisztráng távolabbról észreveszi, viszont a
        ban.                                                  Mint látják, ha illataromát adagolunk a műcsalikhoz, a
                                                              csuka vagy a balin viselkedését egyáltalán nem befo-
          A kémiai anyagok felé vezető érzé-
        kenység  létfontosságú  a  halak  életé-
        ben. Az illat és az íz az élelemforrás felé
        irányítja a halat, lehetővé teszi számá-
        ra, hogy megvizsgálja azt, és ugyanak-
        kor  beazonosítsa  a  veszélyforrásokat.
        Az  illatanyagok  vízben  való  oldódása
        következtében,  a  halak  már  távolról
        megízlelhetik a táplálékot az ízlelőbim-
        bók  segítségével,  melyek  nem  csak  a
        szájüregben,  hanem  a  test  különbö-
        ző  részein  is  megtalálhatóak.  Furcsán
        hangzik, de a halak érintés révén is íz-
        lelnek. Fajtól függően ez a képesség fej-
        lettebb vagy fejletlenebb. A műcsalira
        kent aromák illata és íze elméletileg sti-
        mulálja a ragadozó halat, gyakorlatban
        azonban ez a dolog az adott fajtól függ.
        Ha ranglistát kellene készíteni íz és illat
        érzékelése szempontjából, az első hely-
        re kerülne a harcsa, utána következne
        a  pisztráng,  süllő,  sügér,  csuka  és  az  Befecskendezve, beporozva vagy csak egyszerűen felkenve, a műcsalik szá-
        utolsó helyen a balin.                 mára az illataromák olyanokká váltak, mint valami szteroidok.


        4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9